| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Durszlak.pl

środa, 13 marca 2013

 

Tort tradycyjny, z dekoracją z czekolady. Przełożony bitą śmietaną z ananasem, biszkopty nasączone syropem z ananasów, smarowane nutellą.

 

narciarz

niedziela, 24 lutego 2013

 

Biust w koronce to niemałe wyzwanie ;) Oto efekt mojej kilkugodzinnej pracy nad nim.

biust

biust w koronce

niedziela, 06 stycznia 2013

 

Ulepić "ludzia" to nie taka prosta sprawa ;) Zawsze się staram, żeby jubilaci choć trochę byli podobni do siebie. 

 

tort łóżko

tort łóżko

tort łóżko

sobota, 05 stycznia 2013

 

Zigzak cały w bitej śmietanie. Szpryca to niełatwa sprawa... przynajmniej dla mnie. Cała kuchnia razem ze mną ukapana różnymi kolorami... Ale dałam radę ;) Jednak wolę zabawę w masie cukrowej ;)

zigi naszprycowany

zigi

niedziela, 30 grudnia 2012

 

Miało być świątecznie, bo to tort na 2 dzień Świąt. Był duży i elegancki. Przełożony bita śmietaną z ananasem, jednym blatem kokosowym.

poisencja

poisencja

czwartek, 20 grudnia 2012

 

Znalazłam gdzieś niedawno w sieci przepis na murzynka z winem. Dziwnie brzmi, ale postanowiłam zaryzykować, bo mam na zbyciu w lodówce trochę wina czerwonego swojskiego. W oryginalnym przepisie było wino wytrawne, ale wg mnie to nie ma większego znaczenia. Wino jest właściwie niewyczuwalne, no może w polewie, ale smakuje bosko ;)

murzynek

 

Składniki:

  • 250 g. masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 6 łyżek czerwonego wina (powinno być wytrawne)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Masło rozpuścić w garnku razem z cukrem, winem i kakao. Przestudzić, dodać żółtka i ucierać, dodać przesianą mąkę, utrzeć. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy keksówki. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok 40 - 50 min. Polać polewą.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki czerwonego wina

Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu nie zagotowując, przestudzoną polewą polać ciasto.

 

 

małe paluszki nie mogą się powstrzymać ;)

murzynek

murzynek

murzynek

 

Smacznego!

środa, 19 grudnia 2012

 

Po nieudanej próbie powstał drugi - udany ;) Z moich obserwacji i nauczki wynika, że:

  1. domek nie może być zbyt duży, najlepiej 10-14 cm
  2. ciasto należy robić z prawdziwym miodem, bo na sztucznym zbyt szybko mięknie
  3. ściany domku najlepiej kleić karmelem (cukier roztopiony na patelni)

 

domek

domek1

 

i gotowy domek na kiermasz szkolny

zapakowany domek

piątek, 14 grudnia 2012

 

Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni", ale z moimi zmianami oczywiście. Zmiany zależą od tego co mam w lodówce, albo raczej czego akurat nie mam... A biszkopt  zawsze robię jeden i ten sam - rzucany i nic już tego nie zmieni ;) (chyba).

Ciasto bardzo dobre, niezbyt słodkie, lekko kwaskowe, leciutkie. 

 

tort egzotyczny

 

Składniki (na tortownicę 28 cm średnicy):

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Przełożenie:

  • ok. 700 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • puszka ananasów w plastrach 
  • budyń waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dkg wiórków kokosowych

Nasączenie:

szklanka wody przegotowanej, cukier, sok z 1/2 cytryny

 

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki, skórkę z wyparzonej, wyczyszczonej cytryny, sok z cytryny i wymieszać delikatnie dużą drewnianą łyżką. Piec ok godz. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć, upuścić  na podłogę z wysokości kolan i włożyć do piecyka  wyłączonego - uchylonego. Ostudzić, podzielić na 3 części, każdą obficie nasączyć. 

Krem: Żelatynę namoczyć w ok 6 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać mieszając rozpuścić. Ostudzić. Ananasy osączyć z zalewy, zmiksować (2 krążki zostawić do dekoracji). Do zmiksowanych ananasów dodać ok 3 łyżki soku z cytryny i 1/3 porcji żelatyny. 

Zalewę z ananasów uzupełnić wodą do 1,5 szklanki i ugotować na tym budyń waniliowy z dodatkiem ok. 3 łyżek soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Lekko przestudzić.

Śmietanę ubić, dodać 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny. Zostawić ok 5 dużych łyżek do dekoracji. Resztę podzielić na pół. Do jednej części dodać ok 10 dkg kokosu.

Złożyć ciasto:

  • biszkopt
  • budyń na zalewie
  • bita  śmietana z kokosem
  • biszkopt
  • zmiksowane ananasy
  • bita śmietana
  • biszkopt

 

Resztę kokosu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor cały czas mieszając. Tort wysmarować częścią odłożonej bitej śmietany i obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Z reszty śmietany zrobić kleksy i udekorować kawałkami ananasów.

Smacznego!

 

tort ananas

 



poniedziałek, 10 grudnia 2012

 

A może raczej piernik marchewkowy? Nie wiem dokładnie jaką ma nazwę. Robię go już od ładnych paru lat, chociaż ten jeden raz jednak inaczej, bo w oryginale ma być z olejem. A że u mnie był brak oleju, więc jest na margarynie. A no i więcej jaj dałam niż zwykle... Przepis zasłyszany kiedyś w jednym z porannych programów śniadaniowych w TV. Jest pyszny.

piernik marchewkowy

 

Składniki:

  • 250 g. margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cynamonu (lub przyprawy piernikowej)
  • szklanka utartej marchewki na grubej tarce
  • ok. 5 dkg rodzynek
  • ok. 5 dkg orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 całym jajku cały czas ucierając (nawet jak masa będzie wyglądała na zważoną to nic). Dodać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem. Wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec dodać posiekane orzechy, rodzynki i marchewkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksówki. Piec w temp. 180 stopni C przez ok 50 min. Ja piekłam w termoobiegu w 175 stopni C.

Jak ostygnie obrócić do góry nogami, posypać cukrem pudrem. Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!

 

 

 

 


piątek, 07 grudnia 2012

 

Tort dla chłopczyka 3- letniego. Dla niego miał tylko wyglądać, więc był alkoholowy. Ze strażakiem się zapędziłam i "deczko" przerósł wóz ;)

 

straż pożarna

straż od tyłu

straż bokiem