| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Durszlak.pl

Ciasta

czwartek, 20 grudnia 2012

 

Znalazłam gdzieś niedawno w sieci przepis na murzynka z winem. Dziwnie brzmi, ale postanowiłam zaryzykować, bo mam na zbyciu w lodówce trochę wina czerwonego swojskiego. W oryginalnym przepisie było wino wytrawne, ale wg mnie to nie ma większego znaczenia. Wino jest właściwie niewyczuwalne, no może w polewie, ale smakuje bosko ;)

murzynek

 

Składniki:

  • 250 g. masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 6 łyżek czerwonego wina (powinno być wytrawne)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Masło rozpuścić w garnku razem z cukrem, winem i kakao. Przestudzić, dodać żółtka i ucierać, dodać przesianą mąkę, utrzeć. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy keksówki. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok 40 - 50 min. Polać polewą.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki czerwonego wina

Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu nie zagotowując, przestudzoną polewą polać ciasto.

 

 

małe paluszki nie mogą się powstrzymać ;)

murzynek

murzynek

murzynek

 

Smacznego!

piątek, 14 grudnia 2012

 

Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni", ale z moimi zmianami oczywiście. Zmiany zależą od tego co mam w lodówce, albo raczej czego akurat nie mam... A biszkopt  zawsze robię jeden i ten sam - rzucany i nic już tego nie zmieni ;) (chyba).

Ciasto bardzo dobre, niezbyt słodkie, lekko kwaskowe, leciutkie. 

 

tort egzotyczny

 

Składniki (na tortownicę 28 cm średnicy):

Biszkopt:

  • 10 jaj
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Przełożenie:

  • ok. 700 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • puszka ananasów w plastrach 
  • budyń waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dkg wiórków kokosowych

Nasączenie:

szklanka wody przegotowanej, cukier, sok z 1/2 cytryny

 

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijać, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki, skórkę z wyparzonej, wyczyszczonej cytryny, sok z cytryny i wymieszać delikatnie dużą drewnianą łyżką. Piec ok godz. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć, upuścić  na podłogę z wysokości kolan i włożyć do piecyka  wyłączonego - uchylonego. Ostudzić, podzielić na 3 części, każdą obficie nasączyć. 

Krem: Żelatynę namoczyć w ok 6 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać mieszając rozpuścić. Ostudzić. Ananasy osączyć z zalewy, zmiksować (2 krążki zostawić do dekoracji). Do zmiksowanych ananasów dodać ok 3 łyżki soku z cytryny i 1/3 porcji żelatyny. 

Zalewę z ananasów uzupełnić wodą do 1,5 szklanki i ugotować na tym budyń waniliowy z dodatkiem ok. 3 łyżek soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Lekko przestudzić.

Śmietanę ubić, dodać 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny. Zostawić ok 5 dużych łyżek do dekoracji. Resztę podzielić na pół. Do jednej części dodać ok 10 dkg kokosu.

Złożyć ciasto:

  • biszkopt
  • budyń na zalewie
  • bita  śmietana z kokosem
  • biszkopt
  • zmiksowane ananasy
  • bita śmietana
  • biszkopt

 

Resztę kokosu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor cały czas mieszając. Tort wysmarować częścią odłożonej bitej śmietany i obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Z reszty śmietany zrobić kleksy i udekorować kawałkami ananasów.

Smacznego!

 

tort ananas

 



poniedziałek, 10 grudnia 2012

 

A może raczej piernik marchewkowy? Nie wiem dokładnie jaką ma nazwę. Robię go już od ładnych paru lat, chociaż ten jeden raz jednak inaczej, bo w oryginale ma być z olejem. A że u mnie był brak oleju, więc jest na margarynie. A no i więcej jaj dałam niż zwykle... Przepis zasłyszany kiedyś w jednym z porannych programów śniadaniowych w TV. Jest pyszny.

piernik marchewkowy

 

Składniki:

  • 250 g. margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cynamonu (lub przyprawy piernikowej)
  • szklanka utartej marchewki na grubej tarce
  • ok. 5 dkg rodzynek
  • ok. 5 dkg orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 całym jajku cały czas ucierając (nawet jak masa będzie wyglądała na zważoną to nic). Dodać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem. Wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec dodać posiekane orzechy, rodzynki i marchewkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć do keksówki. Piec w temp. 180 stopni C przez ok 50 min. Ja piekłam w termoobiegu w 175 stopni C.

Jak ostygnie obrócić do góry nogami, posypać cukrem pudrem. Można polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!

 

 

 

 


czwartek, 29 listopada 2012

 

Potrzebowałam czegoś słodkiego na już. Przepis pochodzi z blogu Doroty "MÓj GARNUSZEK" troszeczkę po mojemu.

Chciało by się zaśpiewać "Najłatwiejsze ciasto w świecie , tak, tak, tak..." ;) A właściwie nie ciasto, a deser. "Nic, a nic się go nie piecze, tak, tak, tak..." - a nawet się go nie miksuje. Super sprawa na "szybkensa", gdy nie mamy czasu na pichcenie, a chęć na słodycze owszem. 

W smaku przypomina budyń czekoladowy, nie jest zbyt słodki. Dla mnie git ;)

 

stefania

 

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 25 dkg margaryny (lub masła)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 dużej paczki herbatników
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej

 

Wykonanie:

Kakao rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, cukier waniliowy i margarynę. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli kaszę mannę i wlać rozpuszczone kakao. Mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu ok. 15 - 20 min. 

zagotować mleko gotująca się masa


Herbatnikami wyłożyć dużą blachę, zalać gorącą masą, przykryć herbatnikami.

herbatniki herbatniki na masę


A w między czasie można próbować na ciepło - też pyszne ;) Tylko po kryjomu, bo jak dzieciaki zobaczą to też będą chciały i już nie wiele zostanie ;)

kawałeczek na ciepło

Czekoladę rozpuścić z ok. 5 łyżkami mleka i polać wierzch. Schłodzić. 

gotowe

Smacznego! Polecam :)

 

poniedziałek, 17 września 2012

 

Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe... a to właśnie takie jest. Mogłam się spodziewać, że takie będzie więc celowo zwiększyłam ilość składników i zrobiłam na dużej blaszce "piekarnikowej". Było pysznie, więc... to był moment ;)

Przepis pochodzi z blogu "PRZEPISY NA CIASTO, DESERY ... I NIE TYLKO" lekko zmodyfikowany na potrzeby dużej blachy.


czekoladowe ciasto z jabłkami

 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 40 dkg margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,75 l. mleka

 

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę dokładnie zmieszać z kakao. Z podanych składników zarobić ciasto. [Na surowo było pysznie ;) musiałam się uwijać, bo byli tacy co by go pożarli surowego;) ]


składniki  zarobione ciasto

 

Podzielić na 2 równe części. Jedną wstawić na około godzinę do lodówki, a drugą do zamrażarki.

Jabłka obrać, pokroić na małe talarki lub w kostkę. Budynie ugotować w 0,75 l. mleka z dodatkiem cukru.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, "wyklepać" jedną część ciasta, ułożyć cząstki jabłek, zalać ciepłym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta.

 

wyklepane ciasto jabłka na cieście

gotowa do pieca

Piec w temperaturze ok 170 stopni C przez ok. 50 min - 1 godz.

 

gotowe

 

Smacznego!

wtorek, 28 sierpnia 2012

 

Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej  Kuchni" ;) Szkoda mi przepisów latami leżących w szafce z obiecanką, że na pewno kiedyś upiekę. No więc, że ostatnio bardzo się lituję nad moimi zakurzonymi segregatorami KDK to kolejny przepis się stał ;)

Słodkie ciasto winogronowe, rzadki okaz, bo z winogronem ... no cóż chyba nigdy niczego nie robiłam. Ale się okazuje, że można i to całkiem pysznie można.

 

ciasto podane z białym winem

 

Ciasto bardzo słodkie, ale to zależy od winogron. Moje były nieprzyzwoicie słodkie i takie też wyszło ciasto. Więc ilość cukru dodanego do ciasta należy uzależnić od tychże owoców.

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 22,5 dkg mąki pszennej
  • 12,5 dkg masła
  • 1 żółtko
  • 7,5 dkg cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka rumu

 

Nadzienie:

  • 50 dkg jasnych winogron
  • 5 żółtek
  • 5 dkg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 15 dkg zmielonych migdałów
  • 6 białek
  • 5 dkg mąki

 

Wykonanie:

Ciasto:Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Winogrona umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

 

składniki na ciasto winogronowe

 

Nadzienie: żółtka utrzeć z cukrem. Przekroić laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać razem z migdałami do masy z żółtek. Białka ubić i połączyć z masą żółtkową, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. 

Ciastem kruchym wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm i uformować brzeg o wysokości 3 cm.

 

ciasto kruche i nadzienie

 

Masę nadzienia wymieszać z połówkami winogron, wyłożyć na ciasto kruche i piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

gotowa forma napełniona ciastem

Gotowe ciasto można posmarować lukrem i ozdobić połówkami winogron.

1 porcja zawiera ok.450 kcal (przy 12 porcjach).

 

gotowe ciasto

 

Smacznego!

czwartek, 23 sierpnia 2012

 

Gruszek ciąg dalszy...

Były sobie dwie gruszki, w puszce kakao, w lodówce czekolada toffii i wielka chęć na COŚ słodkiego... Już jakiś czas temu odkryłam (a się nie spodziewałam), że ciasto czekoladowe świetnie  smakuje właśnie z gruszką. Pyszny, mocno czekoladowy. Na wierzch przydałyby się jeszcze płatki migdałowe, ale z braku chętnego, co by mógł skoczyć do sklepu wyszło pysznie i bez płatków.

 

 

Składniki:

  • 20 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 duże jaja
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao 
  • 2 duże gruszki
  • czekolada mleczna (moja była z nadzieniem toffii)
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

 

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrami. Dodawać po jednym jajku, ubijać dalej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać. Dawać po trochu do masy maślanej na przemian z mlekiem i ucierać na najmniejszych obrotach miksera. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm (ja wyłożyłam na tę większą - 29 cm, i wyszło trochę płaskie).

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i wyłożyć na ciasto lekko wciskając. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 50 min. Gdy trochę przestygnie polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietanką .

 

Smacznego!

niedziela, 19 sierpnia 2012

 

      No i jest. Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni". Oczywiście musiałam wprowadzić swoje niewielkie poprawki. Kruche ciasto maślane z delikatnym kremem. Pycha! Chociaż obawiałam się, że krem będzie za słodki, to jednak połączenie zupełnie niesłodkiego bardzo kruchego ciasta ze słodkim waniliowym kremem i kwaskowymi gruszkami (skropione sokiem z cytryny) okazało się strzałem w dziesiątkę.  

Ciasto jest mało podzielne (tzn. zależy od tego jak wiele łasuchów po nie sięgnie). Starczy na ok. 12 porcji.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek zimnej wody

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka 
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

 

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Ciasto wyjąć, rozwałkować, złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować. Czynność kilkakrotnie powtórzyć i włożyć ponownie do lodówki na ok. 30 minut.

 

Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Dużą blachę piekarnikową zwilżyć wodą (tak jest w przepisie, ale mi się ciasto przylepiło do blachy, więc następnym razem położę na papierze do pieczenia, a potem po upieczeniu można odwrócić i delikatnie zerwać papier) , ułożyć na niej placki jeden obok drugiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na ok. 25 min. Wyjąć , wystudzić.

Krem: żółtka utrzeć z cukrami na pulchną masę, dodać mąkę, wymieszać. Mleko zagotować, wlać do niego masę żółtkową i podgrzewać, aż zgęstnieje (nie gotować). Wystudzić pod przykrywką, żeby się nie zrobił kożuch. 

 

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Jeden placek posmarować niewielką ilością kremu, rozłożyć na nim połowę gruszek, posmarować kremem i położyć drugi placek i powtórzyć czynność z kremem i gruszkami.

Położyć trzeci placek i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić ostrym nożem.

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

1 porcja zawiera ok. 368 kcal.

 

 

 Smacznego!