| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Durszlak.pl

babeczki

piątek, 24 sierpnia 2012

 

No to czas na białka, co w lodówce już trzeci dzień w misce siedzą. Oczywiście, że będą kokosanki ;) Moje ulubione. Nie przesłodzone. Zanim ostygną już ich nie ma... Właściwie to powinny to być ciasteczka, takie płaskie wychodzą, oczywiście pysznościowe, ale w foremkach do mufinek lepiej się prezentują.

- Mamo, a ja jeszcze nie jadłam!

- Spokojnie, zostawiłam Ci.

-Ufff... a już myślałam...   ;)

 

Srodek babeczki kokosowej

 

Składniki:

  • 5 białek
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 8 płaskich łyżek mąki
  • 20 dkg kokosu

 

składniki na babeczki

 

 

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrami. Dodać mąkę, dokładnie połączyć.

Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać kokos, delikatnie wymieszać (ja to zrobiłam na najmniejszych obrotach miksera).

 

 

pianę mieszamy z kokosem piana wymieszana z kokosem

 

 

Połączyć masę kokosową z maślaną. Może być łyżką, ale ja z prędkości zrobiłam to na najmniejszych obrotach miksera.

 

 

gotowa masa na babeczki

 

 

Z braku pięknej silikonowej formy muffinowej wykorzystałam blaszane foremki na babeczki i wyłożyłam papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do ok. 3/4 wysokości.

 

papilotki kolorowe w foremkach blaszanych napełnione papilotki ciastem kokosowym

 

Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 30 min (do zrumienienia się babeczek). Ja piekłam w termoobiegu.


gorące upieczone babeczki

 babeczki jeszcze gorące

 

Wyjąć z foremek. Można posypać delikatnie cukrem pudrem, ale niekoniecznie.

babeczko gotowe

  babeczka w pełni

 

Smacznego!