| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Durszlak.pl

Ciastka

środa, 19 grudnia 2012

 

Po nieudanej próbie powstał drugi - udany ;) Z moich obserwacji i nauczki wynika, że:

  1. domek nie może być zbyt duży, najlepiej 10-14 cm
  2. ciasto należy robić z prawdziwym miodem, bo na sztucznym zbyt szybko mięknie
  3. ściany domku najlepiej kleić karmelem (cukier roztopiony na patelni)

 

domek

domek1

 

i gotowy domek na kiermasz szkolny

zapakowany domek

czwartek, 30 sierpnia 2012

 

Już dziesiątki razy robiłam bułeczki drożdżowe  z różnymi nadzieniami, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że natrafiłam na przepis jedyny w swoim rodzaju. Te bułeczki to po prostu mistrzostwo świata! W życiu nie jadłam bardziej mięciutkich, leciutkich bułeczek. Są wielkim moim zaskoczeniem i odkryciem, bo od dzisiaj jak drożdżówki to tylko te! Nazywają się w oryginale "jagodziankami", ale to mogą być drożdżówki z jakimkolwiek nadzieniem owocowym, czy serowym - wedle gustu i smaku, czy też zawartości lodówki ;)

 No więc po raz kolejny już przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni".

 

upieczone drożdżówki - piękne ;)

 

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dkg drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki jagód + 12 dkg cukru (mogą być ze słoika, wtedy już bez cukru)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki, pół szklanki mleka i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Ja stawiam miskę z rozczynem, a później z wyrobionym już ciastem na garnku z bardzo ciepłą wodą - nie wrzącą - i przykrywam czystą ściereczką. 

 

rozczyn

Teraz ważne! - Żółtka wbić do miski, dodać resztę cukru i sól. Miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ucierać 5-6 min. Zdjąć, trochę przestudzić. 

Z mąki, roztopionego masła, rozczynu, mleka i masy jajecznej wyrabiać ciasto, aż przestanie lepić się do rąk (ja wyrabiam drewnianą łyżką). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.


wyrobione ciasto wyrobione ciasto


Jagody opłukać, osączyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Z ciasta uformować wałek, podzielić na porcję. Na każdą nałożyć jagody i dokładnie zalepić.


lepimy jagodzianki

Kłaść na natłuszczonej lub na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do góry (!). Zawsze układałam zlepieniem na dół i zawsze z którejś bułeczki wyciekało nadzienie. Nie wiem czemu nie wpadłam na to, że ma być zlepieniem do góry ;) Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać łyżką cukru.


przygotowane do pieczeia

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 25 minut.

 

upieczone jagodzianki

 

Smacznego!

niedziela, 26 sierpnia 2012

 

Przepis pochodzi z "Kolekcji Dobrej Kuchni" pod nazwą "ciasteczka jabłkowe", ale na ciasteczka mi to nie wygląda więc je ochrzciłam placuszkami.

Jest to jeden z tych przepisów z "Kolekcji...", w którym ...coś mi nie pasuje. Lekko go zmodyfikowałam, ale i tak za bardzo mnie nie przekonuje.

Placuszki są niezbyt słodkie, w sam raz na kolację lub śniadanie do mleka lub kakao. Dzieciom posmakowały i proszą następnym razem z bananami.

 

upieczone placuszki

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 30 dkg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dkg drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 75 dkg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny

 

składniki na placuszki z jabłkami

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Jak podrośnie dodać resztę mleka, mąki, żółtka, cynamon i wyrobić ciasto po czym odstawić je na 30 min. 

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na półplasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżką cukru. Pianę dodać do ciasta (no i to mi trochę nie leży... bo ciężko dodać pianę z białek do dosyć tęgiego ciasta drożdżowego, następnym razem spróbowałabym dodać na początku razem ze wszystkimi składnikami), wymieszać i podzielić na 4 porcje.

ciasto, piana, jabłka obrane

 

Wyłożyć porcję ciasta na blachę pokrytą papierem do pieczenia, poukładać na każdym jabłka i posmarować podgrzaną konfiturą żurawinową.

 

i do pieca

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 10 -15 min.

 


upieczone podane z mlekiem

 

Smacznego!