| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Durszlak.pl

Torty

wtorek, 11 września 2012

 

Tort dla księżniczki w pełnym tego słowa znaczeniu ;) Co prawda na 6-te urodziny, ale to prawdziwa księżniczka (sama tak o sobie też mówi ;), więc pewnie tak jest).

A że lubi malinki, tort był malinowy, nieprzesłodzony, z pionowym ułożeniem ciasta i masy. Efekt genialny! Po prostu niestandardowy, inny niż zwykle. 

 

tort z koroną

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Krem:

  • 1/2 l. śmietany kremówki
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok.35 dkg malin

 

Wykonanie:

Biszkopt: Ubić na sztywno białka z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Dużą blachę "piekarnikową" wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 min. - pół godziny. Wystudzić. Pokroić na równe paski.

pokrojony na paski biszkopt

Krem: Żelatynę namoczyć w ok 5 łyżkach zimnej wody. Jak napęcznieje podgrzewać aż do rozpuszczenia. Wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, żelatynę i maliny.

bita śmietana z malinami

Każdy pasek ciasta posmarować kremem malinowym. Pierwszy zwinąć w rulon i postawić na środku patery (talerza). Następne owijać dookoła pierwszego. 

paski ciasta posmarowane kremem ślimak z ciasta i kremu

Ciasto posmarować dokładnie kremem maślanym. Obłożyć białą masą cukrową lub piankową. Tym razem wykorzystałam pianki z braku większej ilości masy cukrowej.

Paczkę białych pianek rozpuścić w misce nad gotującą się wodą. Dodać ok 2 łyżek wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wyłożyć na blat na górkę cukru pudru. Zarabiać z cukrem pudrem do momentu aż powstanie masa w konsystencji przypominająca plastelinę. 

rozpuszczamy pianki masa piankowa

Rozwałkować. Dla lepszego efektu wykonałam kratkę na masie, delikatnie nie do przecięcia masy. Obłożyć tort, wyrównać.

Koronę wykonałam kilka dni wcześniej z masy cukrowej z dodatkiem kleju CMC, z elementów, potem posklejałam lukrem królewskim.

elementy korony elementy korony

 

tort dla księżniczki

wtorek, 14 sierpnia 2012

   

     Ugadałam się ostatnio sporo na temat tortu na 40-te urodziny, o fiolecie, no i że w końcu z braku fioletu i chęci odmiany kolorów wyszło na zielone. Pomimo, że się bardzo obawiałam i nie miałam do końca wyobrażenia,  już wiem, że jest to jeden z tych tortów, do których zdjęć chętnie będę wracać. Wbrew pozorom, najlepiej cieszą mnie torty, przy których jest dużo roboty, ale efekt wszystko wynagradza ;)

Jest to tort czarny-las, na który pomysł zaczerpnęłam z tąd . Na potrzeby mojego tortu przepis trochę przerobiłam, bo miał być olbrzym.

 

 

 

Składniki:

Biszkopt (rzucany) na tortownicę 28 cm średnicy: 

- proporcje zwiększyć 2 razy, bo należy upiec 2 biszkopty (podaję proporcję na 1 biszkopt)

  • 7 dużych jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 1 szkl. mąki pszennej

 

Krem:

  • 1,2 l. śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 słoiki wiśni w zalewie po ok. 780 g. (lub kompoty wiśniowe)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

 

Do nasączenia:

  • 1 szl. zalewy wiśniowej (kompotu)
  • 100g. wódki wiśniowej

 

Do dekoracji:

  • ok. 1 kg białej masy cukrowej
  • barwnik spożywczy zieleń trawy
  • barwnik spożywczy zieleń cukrowa
  • 2 masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru

 

Wykonanie:

Upiec 2 biszkopty sposobem opisanym tutaj . Przekroić na pół. Mamu 4 blaty. 

Wiśnie dokładnie osączyć z zalewy. Śmietanę ubijać schłodzoną w 3 porcjach, czyli każda ok 400 ml, z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny (najpierw namoczyć w chłodnej wodzie do napęcznienia, potem podgrzewać do rozpuszczenia, ostudzić) i cukru pudru. Wymieszać śmietanę z porcją wiśni.

Każdy blat dobrze nasączyć wódką wymieszaną z zalewą i przekładać bitą śmietaną z wiśniami.

 

 

Masło ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i dokładnie obłożyć cały tort. 

Masę cukrową urobić, rozwałkować i obłożyć tort, wyrównać i odkroić dookoła.

 

 

 

Pozostałą masę podzielić i wyfarbić wedle uznania. Barwnik rozpuścić na łyżeczce w kilku kroplach wody i wymieszać z masą. Ozdoby takie jak motylki należy zrobić najpóźniej dzień wcześniej, bo muszą mieć czas by dobrze obeschnąć, by potem nie oklapnąć.

 

 

 

Motylki malowałam pędzelkiem suchym barwnikiem, a potem na sekundę nad parę wodną (nad czajnikiem) - efekt jest świetny ;) Literki i kwiatki wycinałam z masy "marmurkowej"  tzn. połączenie dwóch kolorów nie do końca zmieszanych.

 




 

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

 

Będzie to pierwszy przepis na blogu, bo właściwie takie było założenie. Po wrzuceniu wszystkich wcześniejszych moich "produkcji" teraz na bieżąco będzie tort, ciasto lub ciasteczka wraz z przepisem i instrukcją wykonania.

No i zanim tort biało-zielony, powstało serducho czerwone. Lekkie w smaku, wedle życzenia zamawiającego - bita śmietana z brzoskwiniami i bananami. Tort elegancki (moje ulubione określenie), skromny i mówiący sam za siebie. Myślę, że wybór trafiony jako prezent dla bliskiej osoby.

Tort czerwony w kształcie serca z białymi napisami - dedykacją

 

 

Składniki:

 

Biszkopt "rzucany" (na średniej wielkości tortownicę):

  •  5 jaj
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 szkl. maki pszennej


Krem:

  • 400 ml. śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • brzoskwinie w puszce

 

Do dekoracji:

  • ok. 300 g. białej masy cukrowej
  • czerwony barwnik (u mnie w proszku)
  • 200 g. masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia(boki nie!). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 30-45 min. (zależy od piekarnika), do tzw. suchego patyczka. Gdy stwierdzimy, że biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z wysokości kolan na ziemię (najlepiej na koc, ręcznik co by nie narobić hałasu ;) ). Można powtórzyć, po czym włożyć z powrotem do piekarnika, piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Brzmi to może niezbyt zachęcająco, bo jeszcze do niedawna żyłam w przekonaniu, że biszkopta w żadnym wypadku nie należy nawet lekko trącić dopóki nie ostygnie. Przepis zaczerpnęłam z blogu mojewypieki.blox.pl, a z braku mąki ziemniaczanej upiekłam z mąki pszennej i też jest o.k. Tak jak autorka tego przepisu pisze, ja też  jak już piekę biszkopt to właśnie ten. Wychodzi zawsze i jest prosty jak stół.

Krem: Śmietanę przed ubiciem schłodzić przez ok. pół godziny w zamrażarce, po czym ubić. Żelatynę namoczyć w ok. 5 łyżkach zimnej wody. Jak napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę (w chłodniejsze dni zamiast żelatyny można użyć śmietan-fixu). Owoce pokroić na kawałki, banany skropić cytryną (żeby nie ściemniały) i wymieszać ze śmietaną.

 

 

 Wystudzony biszkopt wycięłam formą w kształcie serducha i przecięłam na trzy blaty.

 

Każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń i przełożyć śmietaną z owocami i włożyć do lodówki. Nie wykładać śmietany na wierzch, bo masa cukrowa w połączeniu z bitą śmietaną się rozpuszcza i zamiast ładnego czerwonego serca powstanie "ciapaja" ;)


Masło ubić z cukrem na puszystą masę i obłożyć dokładnie serducho i włożyć do lodówki.

Kawałek białej masy cukrowej rozwałkować i wyciąć literki. Resztę wymieszać z czerwonym barwnikiem  rozpuszczonym w kilku kroplach wody. W razie potrzeby czynność z barwnikiem powtórzyć lub powtarzać dotąd, aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.


Rozwałkować, obłożyć, przyciąć i prawie gotowe.

 

 

Literki przykleić najlepiej na kleju spożywczym i gotowe. 




 


piątek, 10 sierpnia 2012

 

Tort urodzinowy dla ciężarnej Bernardetki ;) Pierwsze założenie było, żeby zrobić tort w kształcie po prostu kobiety cieżarnej tj, piersi i brzuchol, ale... jakoś tak dziwnie mi się zrobiło jak sobie pomyślałam, że będziemy potem kroić ten brzuszek... I ostatecznie powstał tort klasyczny z ciężarną Benią na środku ;)

Torcik z ciężarną kobitką

00:55, teletombola1 , Torty
Link Dodaj komentarz »



To samo, nieco w innym kształcie, torcik błyskawiczny oczywiście urodzinowy.

tort urodzinowy dla Dagmary

00:52, teletombola1 , Torty
Link Dodaj komentarz »

 

Jak się okazuje z pianek biało-różowych można "wyczarować" wiele ciekawych tortów ;) Tort na urodziny Madzi - wtedy jeszcze fanki księżniczek ;)

00:45, teletombola1 , Torty
Link Dodaj komentarz »

 

Tort z "Babą-Jagą" dla Ani na urodzinki ;)

00:41, teletombola1 , Torty
Link Dodaj komentarz »

 

Pierwsze kroki - jeszcze nie wiedziałam o istnieniu gotowych barwników spożywczych (za barwniki posłużył koncentrat z buraków, kurkuma i kakao ;)

 

00:36, teletombola1 , Torty
Link Dodaj komentarz »